PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Namazda takke takmak, sarık sarmak gerekli midir?

errayn
30-01-2010, 22:59
Süleymaniye Vakfı > Namaz > Yazılı Fetvalar

Soru: Namaz kılarken başımızı örtmememizin, ayaklarımızın açık yani yalın ayak namaz kılmanın günahı var mıdır? Bu şekilde namaz kılmak sevabın az olmasını mı sağlar? Devamlı olarak bu şekilde namaz kılarsak bu büyük günahlardan olur mu?
Cevap:

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem namaz için özel elbise giymezdi. Başı sürekli örtülü gezip dolaştığı için namazlarını da başı örtülü bir şekilde kılmıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanıldığı gibi yanında namaza özel bir başlık (takke, sarık) taşımazdı. Buna göre bir müslüman da peygamberimiz gibi normalde nasıl dolaşıyorsa namazını öyle kılmalıdır.

Erkeklerin namazda başı açık ve ayağı çıplak bir şekilde kılmalarının herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Kesinlikle günah değildir.

ANKEBUT
30-01-2010, 23:40
Günümüzdeki kullandığımız sarık da aslında osmanlı usulüdür..mekke ve medine çevresinde peygamber s.a.v. inde kullandığı başı tamamen örten başlıklardı..bu türlü sarık değildi..

selmi
30-01-2010, 23:50
Hadisi şerif: "Sarıkla kılınan iki rekat namaz sarıksız kılınan 70 rekat namazdan üstündür" (Sarık peygamberlerin ve meleklerin kıyafeti islamın nişanıdır o yüzden önem derecesi yüksektir)

errayn
30-01-2010, 23:51
hadis kaynağını yazarmısınız lütfen

selmi
30-01-2010, 23:54
http://www.ilimhazinem.com/sarik-hakkinda-hadisi-serifler-t63960.html

errayn
31-01-2010, 00:02
hadis kaynaklarını yazarmısınız

ANKEBUT
31-01-2010, 00:08
Bu hadisler mevzu hadislerdir malesef..çünkü bakın birisinde 70 kat birisinde 25 kat gibi değişik katlamalı abartılı sevap verileceği iddia edilen sözde hadislerde rakamlarda farklılıklar göstermektedir..bu hadislere itibar edilmez..

errayn
31-01-2010, 00:27
1784- Rükâne (r.a.)’den rivâyet edilmiştir: “Rükâne Rasûlullah (s.a.v.) ile güreş tutmuştu Rasûlullah (s.a.v.), onun sırtını yere getirdi.” Rükâne dedi ki: Rasûlullah (s.a.v.)’den işittim şöyle diyordu: Biz Müslümanlarla müşrikler arasındaki fark külahların üzerine sarılan sarıklardır. (Ebû Dâvûd, Libas: 21)

ž Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir. Senedi pek sağlam değildir. Ebû’l Hasan el Askalanî’yi ve Rükâne’nin oğlunu pek tanımıyoruz.

selmi
31-01-2010, 00:30
Sarıkla ilgili Hadisler
Allah'ın Resulü (sav) şöyle buyurmaktadır: "Sarıkla kılınan iki rekât namaz, sarıksız olarak kılınan yetmiş rekattan daha hayırlıdır"(1).

Sarık konusunda da hadis kitaplarında birçok haber gelmiştir. Bunların ekserisinde Hz. Peygamber (sav)'in başına sarık sardığı ve bunun değişik renklerde olduğu belirtilir (2).

Bazılarında da bu hadisler pek kuvvetli değildir.
Rükâne (ra) Peygamber (sav) ile görüşmüştür. Rükâne der ki:
"Resûlullah (sav) in şüphesiz bizimle müşrikler arasındaki fark, takkeler üzerindeki sarıklardı, buyurduğunu işittim" (3).

Tirmizî bu hadisin hasen ve garip olduğunu, isnadının kuvvetli olmadığını söyler.

İbn abbas (ra) Resûlullah (sav)'in şöyle buyurduğunu ifade eder:
"Sarık sarınız, vakarınız artar". Taberanî bu hadisin ravilerinden olan Ubeydullah b. Ahmed'in metruk olduğunu söyler (4).

İbn Ömer'den Resûlüllah'ın şöyle buyurduğu rivayet edilir:
"Sarık sarmaya devam ediniz. Çünkü o meleklerin simasıdır. Onları sırtınıza sarkıtınız" (Taberanî).

Bu rivayetlerden de anlaşılacağı üzere Peygamberimizin sarık sardığı ve sarıkla kılınan namazın faziletinin daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.

1- Deylemi, Taç c. 1 s 169
2- Bkz. İbn Mâce. Libas, 14; Tirmizî. Libas. 11
3-Tirmizî. Libas, 42; Ebû Davud, Libas. 24
4- Mecma'uz-Zevâid, 5/19

ANKEBUT
31-01-2010, 00:43
Selmi eğer bu verdiğin hadisler içerisinde en itibarlı görünen tirmizini rivayet ettiği hadislerin altında bizati kendisinin hadisler hakkındaki görüşlerini okursan sevinirim.
Kendisi güvenilemeyeceğini yazıyor..

selmi
31-01-2010, 00:47
Bazılarında da bu hadisler pek kuvvetli değildir.
Rükâne (ra) Peygamber (sav) ile görüşmüştür. Rükâne der ki:
"Resûlullah (sav) in şüphesiz bizimle müşrikler arasındaki fark, takkeler üzerindeki sarıklardı, buyurduğunu işittim" (3).

Tirmizî bu hadisin hasen ve garip olduğunu, isnadının kuvvetli olmadığını söyler.

sadece bu hadis için geçerli bu dediğiniz dikkatli okursanız sevinirim sünneti inkar edemeyiz

ANKEBUT
31-01-2010, 00:51
Yanılıyorsun selmi..buna sünnet diyemeyiz..sahih sünnet bize uygulamalarla ve mütevatir yollarla ulaşanlardır..bir iki hadisle değil..eğer öyle olsaydı diğer müsnedlerde de bir dünya sahabeden gelmesi gereken hadis olmalıydı..diğer hadise de bakarsan hasen garip demiştir tirmizi..sahih değildir yani diğer hadiste

aşküma
31-01-2010, 01:39
Her şey bir yana takke erkeğe yakışıyor iştte daha bir asil gözküyorlar....

ANKEBUT
31-01-2010, 01:43
Takke takmak benimde hoşuma gidiyor dışarıda gezerken aslına bakarsanız..takke yakışıyor doğrudur..

Ali'y-ül Murtaza
31-01-2010, 01:48
Papa takıyor takke
ben takmıyorum başı açık kılıyorum namazı:smile:

aşküma
31-01-2010, 01:53
Papa takıyor takke
ben takmıyorum başı açık kılıyorum namazı:smile:

Çok ayıp onların taktığıyla bizimkiler çok farklı.hoş bir benzetme değil yoksa paket yapalım sana bir tane aradaki farkı göresin

errayn
31-01-2010, 02:33
Ey ademoğulları! Size, çirkin yerlerinizi örtecek giysi ve süs kıyafeti indirdik. Ama takva giysisi en hayırlısıdır. İşte bu, Allah'ın ayetlerindendir. Düşünüp öğüt almaları umuluyor.
ARAF 26

aşküma
31-01-2010, 02:34
Muzaf ve muzafın ileyh birbirlerini tamamlyıcıdır şüphesiz